Cégünk tevékenységei, működési köre:

I.   Kutatás-fejlesztés
II.  Gyengeáramú rendszerek
III. Tűzvédelmi rendszerek
IV. Hadiipari tevékenység

 

Cégünk a felsorolt szakterületeken tevékenykedik. A munkát minden esetben a megfelelő végzettséggel és tapasztalattal rendelkező szakembereink végzik. Annak érdekében, hogy cégünk az egyes feladatokhoz, minden esetben a legmegfelelőbb megoldást, rendszert, vagy berendezést szállíthassa, kutató-fejlesztő, gyártó-fejlesztő partner-cégekkel, valamint szakterületenként több, nagykereskedelmi tevékenységet folytató céggel állunk kapcsolatban.


I. Kutatás-fejlesztés

Társaságunk kutató-fejlesztő tevékenységet is végez.

 

A K+F projektek megtervezése és megvalósítása a következő állomások érintésével történik:

• brainstorming, majd az induló ötlet egyeztetése és dokumentálása

• gazdasági és műszaki elemzéssel egybekötött előzetes tájékozódás

• piac- és versenytárselemzés

• kutatási és fejlesztési ütemterv elkészítése

• biztos anyagi forrás megteremtése

• a kutatás és fejlesztés projekthez szükséges eszközök beszerzése

• modellek elkészítése és vizsgálata

• prototípus tervezése és előállítása a korábbi eredmények figyelembevételével

 

Cégünk a közelmúltban kapcsolódott be a K+F projektbe, melynek célja az univerzális, intelligens I@HOME PaaS HW/SW keretrendszer és alkalmazás prototípus kutatása és fejlesztése. A projekt során továbbfejlesztjük a meglévő Alarmmannen.com biztonságtechnikai platformot, így létrehozva az univerzális, intelligens I@HOME PaaS platformot. Ez az innovatív megoldás lehetővé teszi a vagyonvédelmi, otthon-automatizálási és energia menedzsment rendszerek egységes, integrált és intelligens kezelését. A projekt eredményeképpen egy univerzális, szabad, nyílt okosotthon PaaS platform és szolgáltatás prototípust hozunk létre.

 

A rendszer intelligenciája három elemre épít:

• a mért jeleket intelligensen feldolgozó, kiértékelő terület-specifikus modulokra

• a harmadik fél által megvalósított intelligens modulokra

• a felhasználó által létrehozott vezérlési intelligenciára

 

A rendszer a következőeszközökből épül fel:

• felhő alapú adattárolás

• kihelyezett egységek

• a kihelyezett egységekre csatlakoztatott szenzorok

• mobil és webes platformon futó alkalmazások

 

A platform egyedi intelligens modulok segítségével az alábbi területeket célozza meg:

• otthoni biztonság

• kisvállalati biztonság

• telemedicina otthon

• energia menedzsment otthon

 

Platformunk végterméke egy szoftver- és hardver komponensekből álló megoldás. Ez a megoldás olcsó hozzáférést biztosít számos felhasználói réteg számára az okos otthonok – például a biztonsági szolgáltatások, az energia menedzsment és a telemedicina – területén. Mindez az univerzális és intelligens szoftveres képességei és gyártó-független hardverkapcsolatai révén válik elérhetővé.

 

 

 

II. Gyengeáramú rendszerek

1. Videomegfigyelő rendszerek

2. Beléptető rendszerek

3. Behatolásjelző (riasztó) rendszerek

4. Gyengeáramú tűzjelző rendszerek

5. Integrált biztonságtechnikai rendszerek

6. Biztonságtechnikai mérnöki munkák

7. Távfelügyeleti rendszerek

8. Informatikai- és telekommunikációs hálózatok

9. Kaputelefon rendszerek

10. Hangosítási rendszerek

11. Informatikai rendszerek

 

II. / 1. Videomegfigyelő rendszerek:

 

Célja, képi információ rögzítése, esetlegesen továbbítása, online megfigyelési, vagy későbbi kiértékelés céljából.

Egy átlagos videomegfigyelő rendszer első eleme egy kamera. Ez lehet a hagyományos analóg, CCD/CMOS szenzoros, szabványos kompozit videojel kimenettel rendelkező típustól, a legkorszerűbb, digitális, IP kamerákig számos gyártó, megannyi típusa.

Tokozás szempontjából két fő kivitel különböztethető meg. Vannak kizárólag beltéri felhasználásra tervezett eszközök és vannak a kültéri környezeti adottságokhoz illeszkedő, hűtéssel-fűtéssel, IR szűrővel, ZOOM optikával, vandálbiztos házzal rendelkező kamerák.

Néhány esetben, pl. városi térfelügyeleti rendszereknél, a megfigyelés során felmerül az igény, hogy a megfigyelt személy/jármű mozgását követni kell. Ez esetben általában dome házba telepített, forgózsámolyra telepített, PTZ kamerát ajánlunk. Így a kezelőszemélyzet, pl. a botkormányos vezérléssel és a ZOOM funkciókkal, folyamatos megfigyelés alatt tudja tartani a mozgó „célpontokat” is.

Speciális igények esetén tudunk ajánlani, olyan infra hőkamerákat is, amelyek nem igényelnek külső fényt, vagy megvilágítást, hanem pl. emberi test hősugárzását érzékelik. Továbbá vannak a terméklistánkban, olyan úgynevezett intelligens kamrák, amelyek a különböző kiértékelő szolgáltatásokat (pl. mozgásérzékelés, felismerés, számlálás, stb.), már helyben, a kamerán belül megoldják és esetlegesen különböző vezérléseket generálnak.

Amennyiben a környezeti feltételek, vagy az éjszakai megvilágítás nem megfelelő, olyan kamerákat tervezünk, amelyek rendelkeznek Day/Night funkcióval és beépített infravörös fényt sugárzó LEDekkel, vagy kiegészítő, önálló IR megvilágítót telepítünk.

A kamerák jeleit általában kábeleken (koax, UTP, optikai) juttatjuk el a jelfeldolgozó és megjelenítő központba, de igény esetén vezetéknélküli átvitelt is ki tudunk építeni. Ezen a területen is egyre nagyobb teret nyernek a digitális megoldások. Pl. az 5GHz-es sávban működő IP-s eszközök

Szinte minden rendszer rendelkezik egy állandóan üzemben lévő központi berendezéssel, felügyeleti munkahellyel. Itt a kameraképek megjelenítésén túl a következő funkciók és szolgáltatások is megvalósulnak: képek háttértárra rögzítése, exportálás-archiválás, eseménynaplózás, térképes számítógépes felület, kamerák botkormányos vezérlése, karbantartói szoftvermodulok, szünetmentes működés, jogosultság kezelés, …

Megoldottunk több, olyan megfigyelési feladatot, amely során mobil rendszert kellett összeállítani. Pl. gépjárművekbe telepítettünk, megfelelő kialakítású (rezgésálló, tág hőmérsékleti határok között üzemelő, kis méretű) videomegfigyelő eszközöket.

Tehát elmondható, hogy cégünk a családiházas mérettől a városi térfigyelési rendszerekig, bármilyen méretű rendszer tervezését és kivitelezését meg tudja oldani, ezen projektekben hatékonyan részt tud venni.

 

Városi térfigyelő rendszerek: tervezés, szaktanácsadás, műszaki ellenőrzés:

Cégünk városi térfigyelő rendszereket tervez, illetve ezzel összefüggésben műszaki szakmai támogatást ad Önkormányzatok részére. Megbízás esetén a városi térfigyelő rendszerek műszaki szakmai szempontból végig kísérjük a tendereztetéstől a megvalósításig. Előnyben részesítjük a rendszerben gondolkodást, valamint a komplex megoldásokat, egységes-integrált márka független rendszereket.

A műszaki szakmai tanácsadás keretében az alábbi főbb feladatcsoportokat végezzük:

Elkészítjük a rendszerek közbeszerzési eljárásához a műszaki mellékletet.

Javaslatot teszünk a műszaki alkalmassági feltételekre.

A közbeszerzési eljárás lefolytatása során szakmai, műszaki tanácsadói tevékenységet végezünk.

A beérkező pályázatok műszaki szakmai bírálatát elkészítjük.

A Megbízó részére folyamatos konzultációt és rendelkezésre állást biztosítunk.

A tárgyalásos közbeszerzési eljárás során (a tárgyalás helyszínén is) a Megbízó érdekeit folyamatosan képviseljük.

A Megbízó érdekeit képviseljük a közbeszerzési eljárás alatt.

A műszaki ellenőrzési feladatkörben a Megbízó érdekeit képviselve a hatályos jogszabályoknak megfelelően végzzük a műszaki ellenőrzést.

 

 

II. / 2. Beléptető rendszerek:

 

Célja, belépési pontok, ajtók, kapuk automatizálása, a beléptetés szakaszolása, jogosultságokkal korlátozása/ szabályozása.

A régebben használt számkódos azonosítással ellentétben ma, általában, bankkártya méretű, proximity kártyákat használunk a rendszerekben. Ezek a rádiófrekvenciás kommunikációt használó, általában passzív eszközök, hozzáérintés nélkül kezelhetőek a belépési pontokon telepített olvasó egységeknél. Az azonosító eszköz különböző tokozással és méretben beszerezhető a felhasználói igényekhez igazodva. Speciális esetekben, hozzáérintéssel kommunikáló azonosítót is tudunk ajánlani, pl. a Dallas cég iButton azonosítóját.

Magasabb biztonsági igények esetén biometrikus azonosítást is ki tudunk alakítani, amely során ujjlenyomat, retina, írisz, vagy egyéb személyi jellemző vizsgálata történik meg.

Természetesen, gyakran, nem csak személyek, hanem gépjárművek azonosítását is meg kell oldani. Itt alapvető megoldásként, általában a kamerákra alapuló, rendszámfelismerést szoktuk ajánlani. A rendszám-azonosítás, mint bemeneti információforrás, nem csak az áthaladás vezérlését oldhatja meg, hanem pl. autópályás környezetben, mint jogos használat ellenőrzésének hatékony eszköze lehet.

Beléptető rendszerek esetében az azonosításon, kívül jelentős feladatot képez a belépési pontok automatizálása, hiszen e nélkül általában nincs értelme az azonosítási folyamatnak. Itt sok esetben jelentős, a fizikai védelmi eszközöket érintő munkákat kell végrehajtani. Pl. személyforgalom esetében elektromechanikus forgóvillákat, ajtók esetében elektromos zárakat, a gépjárműforgalom szakaszolására sorompót, tolókaput kell telepíteni.

A beléptető rendszerek egyik, főleg irodai és ipari környezetben jellemző modulja a munkaidő-nyilvántartást megvalósító hardver-szoftver elemek. Ilyen esetekben általában speciálisan a munkaidő regisztrálási feladatához kifejlesztett, választó nyomógombokkal ellátott, olvasó egységet telepítünk és installáljuk a központi berendezésen az adatfeldolgozást és exportálást megvalósító szoftver modulokat is.

Meg kell említeni a speciális beléptető rendszereket is. Ezek azok a konfigurációk, amelyeket pl. fürdők, strandok, szállodák, parkolók, kórházak területén telepítünk. Itt sok esetben szoftverfejlesztésre is szükség van az egyedi igények miatt. Pl. kórházak területén a parkolási díjak nyilvántartása, vagy gyógyfürdők esetében a kiegészítő szolgáltatások igénybevételének regisztrálása és számlázása.

 

 

II. / 3. Behatolásjelző (riasztó) rendszerek

 

Célja az objektumba történő esetleges illetéktelen behatolás mielőbbi detektálása, naplózása és helyi audiovizuális jelzése, igény esetén ezen túl távfelügyeleti központba továbbítása.

A behatolásjelző rendszerek alapját a különféle érzékelők képezik. Ilyenek, pl. mozgás-, nyitás-, rezgés-, fúrás-, üvegtörés érzékelők. Ezek egy része kültéri telepítésre tervezett kivitelben is megvásárolható. Tervezési fázisban mindig a védelmi igényeknek és a telepítési körülményeknek megfelelő típust választjuk ki.

Jó néhány speciális érzékelő is forgalomban van, amelyekkel egyedi, nem általános védelem is kialakítható. Pl. kerítésvédelem

Az érzékelők általában egyszerű kontaktus kimenettel (pl. alaphelyzetben zárt, NC relé) rendelkeznek, de nagyobb, korszerűbb rendszerek szenzorai már digitális kommunikációval (pl. RS485 alapokra épülő busz-rendszeren) tartják a kapcsolatot a riasztóközponttal. A kezdetben nem igazán stabil működésű vezetéknélküli kommunikációval rendelkező érzékelők, mára nagy fejlődésen mentek keresztül, ezáltal nagyobb rendszerek is kialakíthatóak rádiós jeltovábbítással. Jelzésátvitel szempontjából, kialakíthatóak hibrid rendszerek is, hiszen nemegyszer kerülünk szembe, olyan telepítési, nyomvonal-építési nehézségekkel, amikor a rádiós átvitel az egyetlen használható megoldás.

Jelfeldolgozó (riasztó) központból is nagyon nagy termékválaszték áll a rendelkezésre. A kisméretű, néhány érzékelős rendszerekhez és a több száz érzékelős rendszerekhez is egyaránt választható megfelelő szolgáltatásokkal felszerelt központi berendezés. A riasztások helyi megjelenítése általában az épület homlokzatán felszerelt, kültéri hang-fényjelzővel történik, de az általánosnak tekinthető, hogy a központi berendezésekben már az alapvető kommunikációs, átjelző berendezések telepítve vannak. Pl. egy kapcsolt telefonvonalas kommunikátor egység. Amennyiben igény mutatkozik rá a korszerű központok internetes illesztő egységgel, vagy akár GSM hálózatot használó GPRS kommunikátorral is felszerelhetőek. Ezeken keresztül nemcsak egy távfelügyeleti központba (kivonuló-szolgálat értesítése céljából) küldhető el a riasztásjelzés, hanem akár több telephely, közös, számítógépes, grafikus felületes (térképes) megjelenítési felülete is létrehozható a Megrendelő részére.

 

 

II. / 4. Gyengeáramú tűzjelző rendszerek

 

Célja az esetleges tűzesetek mielőbbi detektálása, az emberi élet és a vagyoni értékek védelme céljából. Ez alapján helyi- és távfelügyeleti jelzés, kiürítési hangjelzés generálása, hő- és füstelvezetés vezérlése.

Két fő rendszertípust különböztethetünk meg. A hagyományos-, és az intelligens tűzjelző központra épülő rendszereket. Hagyományos rendszerekben az érzékelők egyszerű két-, vagy háromállapotú jelzéseket küldenek a központnak, míg az intelligens központhoz csatlakoztatott érzékelők, analóg, mért értékeket küldenek a digitális buszrendszerű, visszatérőhurkos kábelhálózaton keresztül.

Az érzékelőket, érzékelt tűzjellemzők és felépítésszempontjából a következő fő csoportokba sorolhatjuk: Optikai füstérzékelő, fixhő-érzékelő, hősebesség érzékelő, vonali füstérzékelő, hőkamera, aspirációs érzékelő, integrált érzékelő, hőkábel, stb.

Ezek a detektorok általában a tűzeseteket, már az emberi érzékszervekkel észlelhetőség előtti stádiumban jelzik.

Speciális feladat lehet a beépített oltóberendezések vezérlése. Ezeket az oltásvezérlési feladatokat, általában önálló célberendezésekkel oldjuk meg, a hozzá kapcsolt többszörös függésben lévő érzékelő-hálózat, körültekintő tervezésével. Nagyobb, egységes megjelenítési felületet és kezelhetőséget megkövetelő rendszerekben, már az intelligens tűzjelző központba telepítünk oltásvezérlő modult, vagy a kommunikációs buszon helyezünk el oltóközpontot.

A korszerű tűzjelző központok már beépített nyomtató modullal, LED tablóval, internetes csatlakozással és általában soros vonalon, vagy TCP/IP-RJ45 csatlakozón keresztül számítógépes grafikus felülettel rendelkeznek.

Állandó személyi felügyelet nélküli központok esetében automatikus tűzoltósági átjelzést kell kialakítani. Ez esetben a távfelügyeleti központ műszaki kialakításához igazodó kommunikátort illesztünk a tűzjelző központ felügyelt kimeneteihez.

Rendelkezünk a tűzvédelmi tervezéshez, telepítéshez, üzembe helyezéshez és karbantartáshoz szükséges jogosultságokkal, képesítésekkel (pl. OKF vizsga), valamint többéves szakmai gyakorlattal, tehát a tervezési - engedélyeztetési – kivitelezési – üzembe helyezési – átadási és karbantartási feladatokat is el tudjuk végezni.

 

 

II. / 5. Integrált biztonságtechnikai rendszerek

 

Célja, hogy a hatékonyság, a felhasználóbarát kezelhetőség, a flexibilis rendszerbővítés, és az egységes karbantarthatóság érdekében az egyes biztonsági rendszerek, mint alrendszerek egységet alkossanak, közös felhasználói felületet nyújtsanak a kezelőszemélyzet részére.

Általában ipari objektumok, nagy kiterjedésű gyárak, több telephelyes rendszerek esetében fogalmazódik meg a kérés, hogy tervezzünk és telepítsünk egy közös felügyeleti, megjelenítési felülettel rendelkező, modulárisan bővíthető rendszert.

Az integráltság, a rendszerfelépítés több szintjén is elképzelhető. Jellemzően az integráltság, csak a felhasználói szinten, a megjelenítési felületen jelenik meg. Ez estben általában az egyes alrendszerek (pl. beléptető- és behatolásjelző rendszer) kimeneteit, kommunikációs felületeit „gyűjtjük össze” egy közös számítógép-alapú megjelenítési, térképes, grafikus felületre.

Ennél sokkal flexibilisebben bővíthető és felhasználói szinten is jobban kezelhető (pl. központból vezérelhető, programozható) rendszer is kialakítható, amennyiben az egyes érzékelők és be-kimeneti eszközök ( pl. beléptető olvasók, kamerák) közös kommunikációs hálózathoz csatlakoznak.

Az integrált rendszerek általában a következő tulajdonságokkal, szolgáltatásokkal rendelkeznek:

- Egységes grafikus felület (pl. térképes).

- Jogosultságok, jogosultság csoportok, jelszavak kezelése.

- Egyesített eseménynapló az egyszerű visszakereshetőség érdekében.

- Egyszerű rendszerbővítés a moduláris felépítésből adódóan.

 

Cégünk szoros műszaki együttműködési kapcsolatot folytat több hazai fejlesztő céggel, ezáltal lehetőség van egyedi megrendelői igények megoldására is.

 

 

II. / 6. Biztonságtechnikai mérnöki munkák

 

Cégünk fő működési területe a mérnöki munkák elvégzése. Többek között az alábbi témakörökben dolgozunk és tevékenységeket végezzük:

 

- kockázatelemzés és szaktanácsadás

- szakértői tevékenység

- védelmi koncepciók és műszaki leírások elkészítése

- műszaki tervezés:

  tendertervek, engedélyeztetési- és kivitelezési tervdokumentációk

- felülvizsgálatok és ellenőrzések elvégzése

- felelős műszaki vezetői munkák

- műszaki mérések elvégzése, jegyzőkönyvek elkészítése

- költségvetések, árajánlatok, pályázati anyagok összeállítása

- műszaki ellenőri tevékenység

 

A tevékenységek jó részét saját szakembereink végzik, de igény esetén külsős kollégákat is bevonunk a munkába. Tevékenységeink során fő célunk a maximális tájékoztatás és tájékozottság elérése. Igyekszünk minél több információt begyűjteni, feldolgozni és átadni a munkák egyes stádiumainak megfelelően.

 

 

II. / 7. Távfelügyeleti rendszerek

 

A távfelügyeleti rendszerek célja általában a több végpontról / telephelyről / objektumból érkező riasztásjelzések fogadása és feldolgozása, valamint a személyzet által a megfelelő intézkedések (pl. kivonuló-szolgálat értesítése) végrehajtása.

Az analóg telefonvonalról, GSM rendszerből, GPRS hálózatból, rádiófrekvenciás átviteltől, esetleg Internetről érkező riasztásjelzéseket speciális hardver-szoftver konfiguráció értékeli ki és jeleníti meg a felügyeleti személyzet felé. Itt, a gyors reagálás céljából, kiemelt fontossága van a megfelelően felhasználóbarát, átlátható (pl. térképes) és könnyen kezelhető szoftveres felhasználói felületnek.

Nem szabad megfeledkezni a központok mechanikai és elektronikus védeleméről sem. Ez a legtöbb esetben külső igény miatt is szükségessé válik. Pl. MABISZ

Speciális, napjainkban egyre elterjedtebb, általában logisztikai cégek által igényelt feladat a gépjármű-követés. Ez esetben, a járműben folyamatos GPS-es pozíció meghatározás történik, majd az esetleges kiegészítő adatokkal (pl. üzemanyagszint) az információ GSM-GPRS hálózaton keresztül érkezik meg a központba.

Távfelügyeleti cégek kiegészítő tevékenysége a kivonuló szolgálat. A legtöbb esetben, csak ez által a személyes beavatkozás által érhető el a megfelelő biztonsági hatékonyság. (pl. Betörés esetén, gyors kivonulással, megelőzhető, mérsékelhető az anyagi kár.)

Cégünk jelenleg távfelügyeleti központtal nem rendelkezik, de munkakapcsolatot tartunk fenn az ország több pontján működő szolgáltatókkal, ezáltal távfelügyeleti rácsatlakozási igény és távfelügyeleti központ kialakítása esetén is hatékony segítséget tudunk nyújtani.

 

II. / 8. Informatikai- és telekommunikációs hálózatok

 

Az informatikai és telekommunikációs hálózatok a legtöbb esetben, főleg irodai környezetben, mint strukturált hálózatok jelennek meg. Feladatuk a számítógépes helyi hálózati kapcsolatok és a telefonösszeköttetések fizikai közegének megteremtése.

Manapság azonban ezek az informatikai hálózatok jóval több feladatot szolgálnak. Pl. biztonságtechnikai kamerák jeleinek átvitele, IP telefonok csatlakoztatása.

A helyi igények és adottságok figyelembe vételével cégünk vezetékes (réz alapú- és optikai kábeles) és vezetéknélküli hálózatok (WLAN, WIFI) tervezését és kiépítését is vállalja. Természetesen nem csak a rendszer passzív építőelemeivel foglalkozunk, hanem az aktív berendezések (router, switch, UPS, stb.) kiválasztásában, telepítésében, programozásában is segítünk. Kiemelt, egyre inkább gyakori feladat, vezetéknélküli IP hálózatok kialakítása. Ezek leginkább a városi térfelügyeleti kamerás rendszerekkel összefüggésben kerülnek látókörbe, de nem ritka a nagyobb telephelyek videokamerás, vagy integrált felügyeleti rendszere esetében sem.

Igény esetén, szaktudásunkra és tapasztalatainkra alapozva a járulékos munkákat is el tudjuk végezni. Pl. szerver helyiségek kiegészítő berendezéseinek telepítését, úgymint légkondicionáló berendezés, beléptető rendszer, stb.

 

 

 

II. / 9. Kaputelefon rendszerek

 

Gyakorlatilag egy egyszerű beléptető rendszernek is tekinthető, mivel feladata egy épületbe, objektumba történő beléptetés kezdeményezése és esetlegesen vezérlése a „védett” térben tartózkodó személyek közreműködése által.

Egyes projektekben egy nagyobb beléptető rendszer részeként is kiépíthető, ezzel mérsékelve a költségeket és egyszerűsítve a felhasználók kezelési tevékenységeit.

Két fő típusa van. Az audio- és a videokaputelefon berendezések. A hagyományosnak nevezhető, csak hang kommunikációt használó konfigurációkon kívül, napjainkban előtérbe kerülnek azok a képi információt is továbbító, videokaputelefon rendszerek, amelyek akár színes képi információt továbbítanak, még gyengén megvilágított körülmények között is.

Az igények szerint lehet, többlakásos-, illetve több kültéri egységes elrendezés is az igényekhez és adottságokhoz illeszkedően. A korszerű berendezések jellemzője, hogy a kommunikáción kívül, vezérlési feladatokat is ellátnak. Pl. ajtózár működtetés a beltéri készülékről, vagy sorompó nyitás kezdeményezése a kültéri egység beépített kártyaolvasóját használva.

A kaputelefonok funkcióit, adott esetben, részben, vagy egészben is át tudják venni a mai korszerű egyéb biztonságtechnikai rendszerek. Pl. az IP kamerás videomegfigyelő-, vagy a beléptető rendszerek. Ez esetben általában egy sokkal komplexebb szolgáltatási szint érhető el és a legtöbb esetben, körültekintő és alapos tervezés után, költségmegtakarítás is elérhető.

 

 

 

II. / 10. Hangosítási rendszerek

 

A hangosítási rendszerek feladata általában, emberi beszéd, vagy zene sugárzása egy objektumban. Ezen kívül speciális esetekben biztonsági információk sugárzását is meg lehet oldani a rendszerrel. Ilyen eset lehet például, hogy egy bevásárlóközpontban, a kábelhálózat és az aktív eszközök gondos megválasztása után, a rendszer az egyszerű hangbemondáson és háttérzene sugárzásán kívül vészhelyzeti kiürítési információk automatikus (pl. tűzjelző rendszer által vezérelt) bejátszását is lehetővé teszi.

Jellemző telepítési helyszínek a bevásárlóközpontok és iskolák, de kültéri feladatok is gyakran előfordulnak. Beszállítóink termékpalettáján a legkisebb néhány hangszórós rendszertől a több ezer négyzetméteres, több száz hangszórós projektek kivitelezéséhez szükséges berendezések megtalálhatóak.

A technika fejlődése, ezt a területet sem kerülte el. Megjelentek például a digitális formában, számítógépes helyi hálózaton (LAN), IP protokollal kommunikáló eszközök. Ezzel a technológiával, jóval modulárisabb, egyszerűbben bővíthető, minőségromlás nélküli audio információt továbbító rendszerek építhetők ki.

Cégünk folyamatos kapcsolatban van a gyártókkal és forgalmazókkal, ezáltal, mindig a legkorszerűbb és legköltséghatékonyabb megoldást tudjuk javasolni és kiépíteni a Megrendelőinknek.

 

 

 

II. / 11. Informatikai rendszerek

 

Cégünk vállalja, informatikai rendszerek tervezését, telepítését, valamint üzemeltetését is. Rendszergazdai szolgáltatásunk keretében, szakképzett munkatársaink nyújtanak segítséget, ezzel biztosítva az informatikai hálózat és eszközök folyamatos és megbízható működését. Munkatársaink és stratégiai partnereink bevonásával, egyéb kapcsolódó szakterületeken is segíteni tudunk, úgy, mint: Tesreszabott, egyedi alkalmazások fejlesztése, weboldalak/webshopok/adatbázisok készítése, oktatások/továbbképzések.

 

 

 

 

 

III. Tűzvédelmi rendszerek

 

 

1. Gyengeáramú tűzjelző rendszerek

2. Beépített tűzoltó berendezések

3. Kézi tűzoltó készülékek

4. Hő- és füstelvezetés

5. Tűzvédelmi mérnöki munkák

 

 

III. / 1. Gyengeáramú tűzjelző rendszerek

 

Célja az esetleges tűzesetek mielőbbi detektálása, az emberi élet és a vagyoni értékek védelme céljából. Ez alapján helyi- és távfelügyeleti jelzés, kiürítési hangjelzés generálása, hő- és füstelvezetés vezérlése.

Két fő rendszertípust különböztethetünk meg. A hagyományos-, és az intelligens tűzjelző központra épülő rendszereket. Hagyományos rendszerekben az érzékelők egyszerű két-, vagy háromállapotú jelzéseket küldenek a központnak, míg az intelligens központhoz csatlakoztatott érzékelők, analóg, mért értékeket küldenek a digitális buszrendszerű, visszatérőhurkos kábelhálózaton keresztül.

Az érzékelőket, érzékelt tűzjellemzők és felépítésszempontjából a következő fő csoportokba sorolhatjuk: Optikai füstérzékelő, fixhő-érzékelő, hősebesség érzékelő, vonali füstérzékelő, hőkamera, aspirációs érzékelő, integrált érzékelő, hőkábel, stb.

Ezek a detektorok általában a tűzeseteket, már az emberi érzékszervekkel észlelhetőség előtti stádiumban jelzik.

Speciális feladat lehet a beépített oltóberendezések vezérlése. Ezeket az oltásvezérlési feladatokat, általában önálló célberendezésekkel oldjuk meg, a hozzá kapcsolt többszörös függésben lévő érzékelő-hálózat, körültekintő tervezésével. Nagyobb, egységes megjelenítési felületet és kezelhetőséget megkövetelő rendszerekben, már az intelligens tűzjelző központba telepítünk oltásvezérlő modult, vagy a kommunikációs buszon helyezünk el oltóközpontot.

A korszerű tűzjelző központok már beépített nyomtató modullal, LED tablóval, internetes csatlakozással és általában soros vonalon, vagy TCP/IP-RJ45 csatlakozón keresztül számítógépes grafikus felülettel rendelkeznek.

Állandó személyi felügyelet nélküli központok esetében automatikus tűzoltósági átjelzést kell kialakítani. Ez esetben a távfelügyeleti központ műszaki kialakításához igazodó kommunikátort illesztünk a tűzjelző központ felügyelt kimeneteihez.

Rendelkezünk a tűzvédelmi tervezéshez, telepítéshez, üzembe helyezéshez és karbantartáshoz szükséges jogosultságokkal, képesítésekkel (pl. OKF vizsga), valamint többéves szakmai gyakorlattal, tehát a tervezési - engedélyeztetési – kivitelezési – üzembe helyezési – átadási és karbantartási feladatokat is el tudjuk végezni.

 

 

III. / 2. Beépített tűzoltó berendezések

 

A beépített tűzoltó berendezések telepítésének célja a védett területen történő tűzesetek automatikus detektálása és a keletkezett tűz minél korábbi stádiumban történő eloltása.

Jellemző telepítési helyek: Bevásárlóközpontok, raktárak, számítógépes helyiségek, elektromos rendező-szekrények, járművek.

Minden esetben a feladathoz legmegfelelőbb oltóanyagot és oltási módot igyekszünk kiválasztani a tervezési fázisban. Ez adott esetben igen sok befolyásoló tényező és tervezési alapadat figyelembe vételét jelenti. Napjainkban előtérbe kerülnek a semleges oltógázokkal üzemelő rendszerek, de természetesen a többi hagyományosnak nevezhető rendszer tervezése és kivitelezése is igen gyakori. Pl. Sprinker rendszerek, habbal oltó rendszerek.

Igény esetén, viszonylag egyszerűen kivitelezhető, már családi ház szinten is megfizethető, szinte karbantartásmentes oltórendszerek is beépíthetőek. Ezekre a feladatokra általában aerosolos tűzoltó generátorokat ajánlunk, „beépített” oltásindító hőkábellel.

Nagyobb projektek esetében, az oltórendszer tervezését, kivitelezését és működését összehangoljuk a tűzjelző rendszerrel. Egy telephelyen, akár több, különböző típusú oltórendszert is egy hálózatba tudunk kötni, ezáltal biztosítani a közös felügyelet lehetőségét, akár grafikus, térképes számítógépes felületen is.

Tervezéskor a megrendelővel, felhasználóval és az illetékes tűzoltóval egyeztetjük az igényeket és követelményeket. A projektek jó részénél nem nélkülözhető az egyéb szakterületek tervezőivel való egyeztetés sem. Pl. légtechnikai berendezések működésének megtervezése, összehangolása egy esetleges oltás esetére. Munkánk során a gyártói ajánlásokon túl, a szakmai tapasztalatainkon felül, folyamatosan figyelemmel kísérjük a jogszabályi előírásokat (pl. OTSZ) és ezeknek figyelembe vételével végezzük tervezési és telepítési projektjeinket.

 

 

 

III. / 3. Kézi tűzoltó készülékek

 

A kézi tűzoltó készülékek telepítésének célja, hogy esetleges tűzeseteknél, az oltás már a hivatásos tűzoltóság megérkezése előtt megkezdhető legyen. A készülékek mérete és felépítése lehetővé teszi, hogy szakképzettség nélküli személyek, pl. egy üzlethelyiség dolgozói is hatékonyan eloltsanak egy kisebb tüzet, vagy legalább megakadályozzák annak terjedését a tűzoltóság megérkezéséig.

Természetesen kiemelt fontosságú a készülékek megfelelő helyen történő elhelyezése és az OTSZ által előírt módon történő megjelölése és használati utasítással történő kiegészítése, pl. utánvilágítós táblák falra szerelésével.

Az oltókészülékek típusát és méretét minden esetben a vélhető tűzesethez kell tervezni. Meg kell vizsgálni, hogy milyen tűzveszélyességű és milyen mennyiségű anyagok égésére kell felkészülni. Csak így határozható meg a szükséges oltókészülékek száma és telepítési helye.

Általában elmondható, hogy az OTSZ és az objektumhoz tartozó Tűzvédelmi Szabályzat általában pontos információkat ad a kalkulációhoz.

Jellemző, univerzálisan használható oltókészülék a porral oltó, de speciális helyekre szén-dioxiddal-, habbal- esetleg nemesgázzal oltó készülékeket is tudunk ajánlani.

Meg kell említeni, mint speciális épületgépészeti rendszert a tűzivíz hálózatot. Ennek tervezése és telepítése egy jóval összetettebb feladat. A gyakorlatban, több szakterület tervezőinek együttműködésével alakítunk ki ilyen hálózatokat. A felhasználók általában csak egy piros fali tűzcsapot látnak az épületben, de sok esetben egy igen komoly, nem csak vízcsöveket tartalmazó, víztartályból, szivattyúkból, szelepekből és vezérlésekből felépülő rendszer rejtőzik a háttérben.

Nem szabad megfeledkezni a kézi tűzoltó készülékek felülvizsgálatáról sem. Minden berendezés, a gyártói utasításoknak és a jogszabályoknak megfelelő időközönként karbantartást igényel. Ez az egyszerű szemrevételezéstől a nyomáspróbán át, akár a „nagyjavítások” elvégzéséig terjedhet.

Természetesen cégünk a szaktanácsadástól a karbantartásig minden folyamat elvégzését vállalja.

 

 

 

III. / 4. Hő- és füstelvezetés

 

A hő- és füstelvezető rendszerek telepítésének célja, hogy az esetleges tűzesetek során keletkező káros égéstermékeket, füstgázokat és nagy mennyiségű hőt az épületen kívülre vezessék. Így biztosítani lehet a kiürítési utak hő- és füstmentességét, és ez által a menekülő személyek megfelelő látási és légzési feltételeit.

Jellemző védendő területek az épületek lépcsőházai, közlekedői, folyosói.

A védelem kiépítésénél figyelembe kell venni az építészeti adottságokat és ennek megfelelően kell a szükséges berendezéseket (pl. ventillátorokat) telepíteni, csőhálózatokat kiépíteni.

Új építkezéseknél, célszerű minél korábban összehangolni ezt a speciális épületgépészeti tervezést az építészeti és elektromos tervezési feladatokkal. Így sok esetben, jelentős költségmegtakarítás érhető el. Például a drága, speciális ventillátorok és tűzálló kábelezés kiváltható megfelelően tervezett és méretezett, automatizált nyílászárók beépítésével, tehát gravitációs átszellőztetéssel.

A hő- és füstelvezető rendszerek a legtöbb esetben automatikus működésűek. A folyamatokat jellemzően az épület gyengeáramú tűzjelző központja indítja. A vészhelyzeti folyamatos működést, szünetmentes áramforrással, vagy megfelelően (pl. tűzálló nyomvonalon és tűzálló kábellel) kiépített elektromos betáplálással kell biztosítani.

Nem szabad megfeledkezni a beépített berendezések (ventillátorok, elektromos ablaknyitók, tartómágnesek, stb.) és a vezetékhálózat időszakos karbantartásáról és felülvizsgálatáról sem, hiszen csak így biztosítható a teljes rendszer folyamatos és üzembiztos rendelkezésre állása.

Cégünk a felvázolt feladatokat, a tervezéstől a kivitelezésen át a karbantartások elvégzéséig, a megfelelő egyeztetésekkel és engedélyeztetésekkel együtt vállalni tudja.

 

 

 

III. / 5. Tűzvédelmi mérnöki munkák

 

A tűzvédelmi mérnöki munkák témakör említésére, bizonyára a legtöbb megrendelőnk kizárólag a gyengeáramú tűzjelző rendszerek tervezésére gondol. Azonban itt jóval összetettebb, több szakterületet is érintő feladatok csoportjáról van szó, amit adott esetben különböző végzettséggel rendelkező szakemberek összehangolt munkájával kell megoldani.

Ilyen tűzvédelmi mérnöki feladatok:

- kockázatelemzés és tanácsadás 

 

- tűzvédelmi műleírások és tűzvédelmi szabályzatok elkészítése 

 

- tűzjelző- és tűzoltó rendszerek tervezése és kivitelezés koordinálása 

 

- engedélyeztetési eljárások ügyintézése 

 

- felülvizsgálatok és mérések elvégzése 

 

- tendertervek elkészítése 

 

 

Gyakori feladat, a komplex, több tűzvédelmi szakterületet is érintő, projektek irányítása és ennek során az esetleges egyéb tervezőkkel (pl. építész, gépész) történő egyeztetések lebonyolítása.

Cégünk a fentebb felsorolt munkák sikeres és hatékony elvégzéséhez rendelkezik a szükséges erőforrásokkal, hardver-szoftver eszközökkel, valamint a megfelelő szakemberek bevonásával dolgozik.

 

 

 

IV. Hadiipari tevékenység

 

1. Haditechnikai termékek gyártása

2. Haditechnikai szolgáltatások nyújtása

 

 

IV. / 1. Haditechnikai termékek gyártása

 

A tevékenység célja, a gyártási alapfeladatokon túl, a műszaki fejlesztési és átalakítási munkákhoz kapcsolódó gyártási műveletek elvégzése.

 

IV. / 2. Haditechnikai szolgáltatások nyújtása

 

A tevékenység célja, a gyártási tevékenységek mellett jelentkező, műszaki fejlesztési-, üzemeltetési-, üzembe helyezési-, átalakítási-, karbantartási-, javítási- és rendszerintegrálási feladatok elvégzése.

 

 

 

 


.